De liefde voor Kunst zit mij in de genen. Ik ben het product van de samensmelting van een Nederlandse kunsthandelaar en een Afrikaanse kunstenares. Opgegroeid al reizende door Afrika, en later op vakantie gaande langs alle hoofdstedelijke musea in Europa kun je wel zeggen dat heel mijn leven in het teken van de kunst staat. Het zal dan ook niemand verbazen als ik zeg dat ik nu officieel ingeschreven sta als student aan de Kunstacademie in Amsterdam. Als 19-jarige student valt het mij vooral op hoe weinig mijn medestudenten en ook de rest van de Nederlandse bevolking eigenlijk afweet van hun eigen kunstgeschiedenis. In Spanje weet iedereen alles van Salvador Dali en in Italië weet zelfs een kind van tien je de levensloop van Leonardo Da Vinci te vertellen en zijn bekendste werken te noemen. Maar wanneer je de gemiddelde Nederlander vraagt naar Nederlandse Kunst brabbelt deze iets van “Van Gogh” of “Rembrandt van Rijn”, maar wie van de twee verantwoordelijk is voor het schilderen van de Nachtwacht weten de meeste mensen niet eens!

Nederlanders en Kunst

Ik heb sterk de indruk dat heel veel Nederlanders hun gevoel en verbondenheid met de Nederlandse Kunst kwijt zijn. Dit komt een beetje door de typisch kenmerkende houding van de gemiddelde Nederlander ten opzichte van Kunst. Een Nederlander is, sorry dat ik het zeg, weinig romantisch. Een typische Nederlandse uitspraak is “doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” en dit heeft ook zijn invloed op hoe men in Nederland over hedendaagse kunst denkt. De Nederlander geniet niet van kunst, maar vraagt zich af “waar gaat deze kunst over?” en “wat is kunst precies?” De Nederlander voelt zich nog het meest aangesproken door realistische kunst. Het moet natuurlijk wel wat voorstellen! Dit is natuurlijk niet waar! Alles is Kunst. Ondanks deze houding zijn er in Nederland enorm veel kunstenaars die het in de Kunstwereld heel goed doen. Hoe komt het dan toch dat de Nederlanders niet geïnteresseerd zijn in deze bron van creativiteit en hun namen niet kent?

Nederlandse Kunstenaars

Het zal de meeste Nederlanders verbazen dat bijvoorbeeld in het kunstminnende Amerika en Canada de Nederlandse Kunst als een van de toonaangevende stromingen van deze tijd worden gezien. Hedendaagse Nederlandse kunstenaars zoals Theo Jansen met zijn groteske geraamte structuren en de in de jaren zestig opbloeiende kunst van Marinus Boezem worden over onze Nederlandse grenzen als echte idolen beschouwd terwijl wij in Nederland hun namen en werken nauwelijks kennen. Daar moet verandering in komen, vind ik! En vandaar ook mijn blog. Hier op mijn blog kun je ook lezen over mijn andere hobby: gokken. Lees meer over waar je hier gratis kunt spelen.