Kunst studeren in Nederland

Nederland is het land van oude en nieuwe Hollandse meesters, van schilderkunst maar ook van architectuur en fotografie. Nationale en internationale studenten die in de voetsporen willen treden van Nederlandse kunstenaars als van Gogh en Rietveld of zich willen bekwamen in bijvoorbeeld videokunst of animatie studeren aan Nederlandse kunstacademies. Mode, grafisch ontwerp, animatie, taal en beeld, fotografie, film en nog veel meer disciplines zijn vertegenwoordigd. Het Nederlandse kunstonderwijs valt onder de hogere beroepsopleiding en kent twee fases. Naast deze opleidingen zijn er academische opleidingen zoals kunstgeschiedenis of culturele wetenschappen. In over mezelf en de blog kon je al mijn interesse in kunst lezen. Helaas heb ik niet de gave om me als kunstenaar te profileren. Maar indien jij dat wel kan, dit zijn de meest bekende Nederlandse kunstacademies met hun expertise:

Rietveld academie Amsterdam en Sandberginstituut

De Rietveld academie in Amsterdam (bachelor fase) en het Sandberg instituut (masterfase) in Amsterdam bieden opleidingen van mode tot keramiek en film tot industrieel ontwerp. Het is een internationaal bekend instituut waar veel internationale studenten op af komen.

Design academie Eindhoven

De Design Academy Eindhoven is internationaal bekend. De naam komt regelmatig voor in lijstjes van invloedrijke instellingen binnen de wereld van design. Je kunt hier een vierjarige bacheloropleiding volgen met verschillende specialisaties, van artistiek tot commercieel ontwerp. Ook worden er verschillende masteropleidingen aangeboden.

De modeacademie in Arnhem/ Artez

De modeacademie Arnhem is onderdeel van de Artez hogeschool voor de kunsten. Deze modeopleiding staat van oudsher goed aangeschreven als mode je ambitie is. Je kunt er een bachelor en masteropleiding volgen die je klaarstoomt voor een carrière in de mode.

HKV/St. Joost

Het feit dat er in de beeldende kunst en vormgeving steeds meer disciplines bijkomen wil niet zeggen dat er niet meer traditioneel gebeeldhouwd of geschilderd wordt, gelukkig! In het zuiden des lands is hkv-st. Joost (in Breda en ’s hertogensbosch) een academie waar je kunt leren schilderen in verschillende genres. Ook kun je er keramieken of beeldhouwen. Ook hier zijn verschillende specialisaties in autonome of meer toegepaste kunst. Voor de masterfase zijn er ook verschillende richtingen.

Naast de genoemde academies zijn er nog tientallen kunstonderwijs instituten van Groningen en Friesland tot aan Zeeland en Limburg. Kunstenaars in spe kunnen dus in heel Nederland terecht bij academies. Nederlandse kunstacademies bieden verschillende studies aan van animatie tot comic design, het eerste jaar is bijna altijd een basisjaar. Studies kunst- of cultuurwetenschappen alsmede kunstgeschiedenis worden geboden door alle grote Nederlandse Universiteiten.