Onze bekendste kunstenaars

Het Meisje met de parel, de Aardappeleters of de kleurvlakken van Mondriaan. Veel mensen die kunst studeren in Nederland kennen uiteraard de wereldberoemde historische kunstwerken van Nederlandse bodem. Schilders uit de gouden eeuw zijn het meest bekend, maar ook daarna zijn er op het gebied van de beeldende kunst in Nederland belangrijke ontwikkelingen geweest. In dit overzicht 10 befaamde Nederlandse kunstenaars.

Kunstenaars uit de 14de-16deeeuw

1.Jeroen Bosch (1450-1516)

Een renaissanceschilder die leefde en werkte in den Bosch. Hij is het meest bekend van de Tuin der lusten. Een drieluik dat het paradijs, de zondeval en de hel representeert. Het werk hangt in het del Prado museum in Madrid.

2.Pieter Brueghel (1525-1569)

Deze schilder uit de vroege 16e eeuw woonde en werkte ook in Brabant. Hij schilderde vaak dorpstaferelen of religieuze plaatjes. Pas na zijn dood werden zijn werken echt bekend.

3.Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Rembrandt en van Gogh. Er bestaat nog steeds discussie over wie van deze twee de grootste meester was, maar eigenlijk zijn ze onvergelijkbaar. Rembrandt was misschien wel de meest productieve schilder uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. De Nachtwacht is te zien in het Rijksmuseum.

4.Johannes Vermeer (1632-1675)

Vermeer is een andere Nederlandse schilder uit de gouden eeuw. Zijn werk is meesterlijk in kleur en compositie en het meisje met de Parel, geschilderd rond 1666 is door velen geliefd.

Kunstenaars vanaf de 18detot 20steeeuw

5.Van Gogh (1853-1890)

Iedereen kent de naam van Gogh. Vincent Willem van Gogh is een post impressionistische Nederlandse schilder die enorm invloedrijk geweest is binnen de Nederlandse maar ook internationale kunstgeschiedenis. Hij schilderde zijn beroemde werk de Aardappeleters in 1885.

6.Mondriaan (1872-1944)

Piet Mondriaan is een belangrijke schilder van abstracte, non figuratieve kunst bekend om kleurvlakken in primaire kleuren kenmerkend voor “de Stijl”.

7.Karel Appel (1921-2006)

Een van de meest bekende namen uit de Nederlandse moderne kunst is Karel Appel. Hij werd bekend als beeldhouwer en schilder binnen de Cobra beweging waar hij later mee brak.

Huidige kunstenaars

8.Marlene Dumas

Marlene Dumas maakt schilderijen en tekeningen in kleur en zwart wit die wereldwijd bekend zijn.

9.Erwin Olaf

Erwin Olaf is een van de voorbeelden dat kunst kan overvloeien in een andere discipline.

10.Iris van Herpen

Mode is ook kunst, het werk van ontwerpster Iris van Herpen laat dat zien. Haar werken zijn te zien op catwalks maar ook in diverse musea in binnen- en buitenland.