Kunstfestivals in Nederland

In Nederland vinden jaarlijks meer dan 800 culturele festivals plaats, en dit aantal blijft groeien! Festivals brengen cultuur tot leven en er is veel ruimte voor kruisbestuiving tussen verschillende culturele disciplines.Het Nederlandse festivalseizoen loopt vanaf de lente tot en met september. De meeste festivals vinden plaats binnen deze periode en de maand juni is de drukste festivalmaand. Een selectie van de leukste en meest bekende kunst en cultuurfestivals van Nederland:

De Amsterdamse uitmarkt

Traditiegetrouw vindt er ieder najaar in Amsterdam de Uitmarkt plaats, een groot festival dat de kick-off vormt van het nieuwe culturele seizoen en waar alle podiumkunsten vertegenwoordigd zijn. Er is theater, dans, cabaret en muziek. De eerste editie van de uitmarkt was in 1978 en sindsdien vindt het evenement jaarlijks plaats. Het hele weekend worden er op de podia en informatiemarkt de nieuwe programma’s voor het cultureel seizoen gepresenteerd.

De museumnacht

De hele nacht musea bezoeken, het is een van oorsprong Duits concept. De insteek van “die lange nacht der museen” is de populariteit van Musea vergroten. In Nederland geniet dit jaarlijkse evenement een ongekende populariteit. In Amsterdam bezoek je tijdens de museumnacht met een ticket alle deelnemende musea. Ook vinden er speciale evenementen plaats tijdens de museum nacht. In 2017 deden er 54 Amsterdamse musea mee.

Het Holland festival

Het Holland festival is het oudste festival van Nederland. De eerste editie vond plaats in 1947, kort na de 2dewereldoorlog wilden de oprichters het grote belang van cultuur voor de samenleving laten zien en vieren. Het was een succes en nog steeds vindt het festival ieder jaar plaats. Het Holland festival is het grootste festival voor podiumkunsten in Nederland. In ruim drie weken zijn er bijzondere voorstellingen, dans en theater in verschillende deelnemende theaters en op verschillende locaties in Amsterdam. Er is muziek en dans, maar ook theater en veel verschillende interdisciplinaire vormen waarbij er wordt samengewerkt met kunstenaars.

En verder…

Ook buiten de hoofdstad zijn er interessante kunst- en cultuurfestivals te vinden. Het Utrechtse Impaktfestival bijvoorbeeld of het strandfestival Zand. Op de Waddeneilanden is het jaarlijkse Oerol een inmiddels internationaal beroemd festival. En er wordt ook gedanst, tijdens bijvoorbeeld het Holland Dancefestival, Moving Features en Julidans. Daarnaast zijn er talrijke popfestivals met een flinke dosis cultuur in de vorm van theater en kunst zoals Lowlands, Pinkpop, Mundial en Best kept secret festival. Kortom, Nederland bruist van de culturele festivals, het is onmogelijk alles te noemen.