De beste Nederlandse kunstenaars vandaag

Ieder jaar worden er in Nederland wedstrijden gehouden waarin kunstenaars onderling strijden naar een vermelding in de lijst van de beste Nederlandse Hedendaagse Kunstenaars. Bij deze verkiezingen kunnen geen leuke geldprijzen of bekers gewonnen worden, het gaat vooral om de eer. En veel van de kunstenaars die de eer hebben in de lijst te mogen verschijnen kunnen rekenen op een tentoonstelling van hun werk in een van de vele kunstgalerijen in Amsterdam. Er zijn heel veel vormen van kunst te onderscheiden: fotografie, beeldhouwen en schilderen zijn wel de meest bekende. In dit blog zal ik je voorstellen aan de meest bekende hedendaagse kunstenaars van 2018.

Jeroen en Jasper Krabbe

Jeroen Krabbe is in Nederland en ook in Amerika heel bekend geworden als filmacteur. Naast zijn liefde voor het toneel en het witte doek heeft deze excentrieke Nederlander ook een grote plek in zijn hart voor de hedendaagse Kunst. In het begin werd er nogal lacherig gedaan toen hij zijn werk aan het grote publiek toonde. Zijn schilderijen kunnen ingedeeld worden in de categorie realistisch impressionisme. Ook zijn zoon Jasper oogst momenteel veel succes als beeldend kunstenaar. Hoewel het werk van vader en zoon enorm van stijl verschilt, zie je ze toch vaak samen op tentoonstellingen. De unieke levensloop van deze twee charmante bloedverwanten en de naamsbekendheid van tv en het witte doek legt ze in de Kunst zeker geen windeieren.

Theo Jansen

De kunstenaar Theo Jansen heeft zichzelf toegelegd op het bouwen van zogenaamde “strandbeesten”. Deze kunstwerken worden gemaakt van elektriciteitsbeurzen en door de wind voortbewogen. Deze indrukwekkende kunstwerken zijn niet alleen fascinerend om te zien, maar helpen ook nog eens de kustlijn in stand te houden: Aan de rand van de zee scheppen ze zand wat ze daarna uitkiepen aan de voet van de duinen. Theo Jansen is dit jaar uitgeroepen tot Beste Hedendaagse Kunstenaar van het Jaar 2018.

Bernard Heesen

Bernard Heesen heeft zich vooral toegelegd in het glasblazen. In zijn kunst zoekt hij vooral de uitersten op: kunst en kitsch, unica en serie, elite en massa. De kunstwerken komen tot stand door zijn unieke ambachtelijke kennis van het glasblazen volgens de Leerdamse glastraditie maar ook het toeval speelt een grote rol.

Je hoeft alleen maar een van de prachtige kunstgalerijen in Amsterdam binnen te stappen om te beseffen hoeveel getalenteerde kunstenaars Nederland rijk is. Er is niets lekkerder en inspirerender dan op een zonnige dag door de binnenstad van Amsterdam te slenteren en de verschillende kunstgalerijen te bezoeken. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.