Alles is Kunst

Natuurlijk ben ik nog lang niet afgestudeerd en pretendeer ik echt niet alles van kunst af te weten, toch weet ik een ding heel zeker: Er zijn in Nederland duizenden kunstliefhebbers, maar de meeste mensen weten het niet eens! Hou je van mooie kleding, schoenen of andere modeartikelen? Nou, dat is ook kunst! Niet alleen het ontwerpen van fraaie kledingstukken, maar ook het combineren van bepaalde kledingstukken kan Kunst zijn. Zo zijn er heel wat mensen die zonder het te beseffen iedere ochtend weer voor de klerenkast staan en Kunst creeeren. Iedere keer dat je iets nieuws schept, en of dat nu een zandkasteel is wat je samen met je geliefde op het strand maakt of een bloemperk aanlegt, heb je een kunstwerk gemaakt. Je behoort misschien niet tot de beste Nederlandse kunstenaars vandaag die in het buitenland bekend zijn geworden, maar toch! Wie zegt dat de door jouw geschapen kunst minder belangrijk is?

Wie bepaald wanneer iets kunst is?

Wanneer je Wikipedia mag geloven is het antwoord op de vraag de definitie van Kunst “Al de producten van de creatieve menselijke uitingen, zoals tekenen, schilderen, grafiek, fotografie, beeldhouwen, bepaalde bouwwerken, theater, moderne media, literatuur, poëzie, zang, dans, film en architectuur.Deze omschrijving is wat mij betreft helemaal niet volledig! Het creëren van Kunst is niet alleen aan de mensheid voorbehouden. Ook dieren kunnen prachtige kunststukken creëren. Bekijk maar eens een bijenkorf, of een prachtig gebouwd vogelnest. Ooit wel eens echt gezien hoe de bloembladeren van een enkele bloem in geweldige harmonie met elkaar de daadwerkelijke bloem vormen of het verendek van een pauw bekeken? Noem dat maar eens geen kunst! Kunst is het leven, en voor iedereen die het wil zien. Kunst is een gevoel, een adembenemend gevoel van ontzag voor een bepaalde structuur, een bepaalde vorm of beeld, al dan niet expres en door een mens geschapen. Kunst is voor mij het verder zien dan het daadwerkelijke beeld.

Het verschil tussen kijken en zien

Kunst is overal om je heen. Iedere dag weer. En wanneer je echte Kunst weet te herkennen, schept dit een enorm gevoel van vrijheid en tevredenheid. Kunst ligt niet alleen in mooie dingen, maar is vooral ook te vinden in de lelijke dingen van het leven. Het enige wat je nodig hebt is het vermogen om te zien en het als zodanig te herkennen. Iedereen kan kijken, maar weinig mensen zien. Van mijn ouders heb ik een voor mij hele belangrijke levensles mee gekregen “Kijken doe je met je ogen, zien doe je met je ziel!” En dat is een waarheid als een koe.